La Zona FIDE 1.10 va ser creada per la FIDE l’any 2010, durant l’Olimpíada d’escacs de Khanty-Mansiysk i està formada per deu petites nacions europees. El primer president de la zona va ser el Sr. Christoforos Tornaritis de Xipre.

L’Associació es va anomenar «ESNA» – «European Small Nations Chess Association» després d’una reunió el 2014 durant l’Olimpíada d’escacs de Tromso a Noruega, on es van celebrar les primeres eleccions per als membres de la Junta.

La European Small Nations Chess Association (ESNA) l’integren els petits estats d’Europa, concretament Andorra, Guernsey, Illes Fèroe, Jersei, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Mònaco, San Marino i Xipre.

Els objectes i activitats per als quals es constitueix l’Associació, sense ànim de lucre, són:

  1. Salvaguardar i promoure l’interès dels escacs per a la Zona 1.10 de la FIDE («la Zona») i els membres de l’ESNA.
  2. Proporcionar una organització per a la promoció d’activitats d’escacs incloses competicions i seminaris dins de la Zona.
  3. Difondre articles i idees útils i instructives pel que fa a l’educació dels escacs.
  4. Recaptar fons mitjançant la subscripció dels socis o d’una altra manera per a tots els fins i fins de l’Associació en les quantitats i de la manera que pugui autoritzar l’Associació i
  5. Fer totes aquelles altres coses lícites que siguin incidentals o que afavoreixin la consecució dels objectius anteriors.

La European Chess Union contribueix en el desenvolupament i popularització dels escacs entre les Petites Nacions i cada any subvenciona les competicions més importants que es poden organitzar, el Campionat per Equips (els anys senars) i els Campionats Individuals (els anys parells).

ESNA Web

ESNA website

Història

Història

Equips

Campionats Equips

Individuals

Campionats Individuals